Kemanusiaan, Kewangan, Pelaburan

BERJAYAKAH ELON MUSK MENANDINGI ANANDA KRISHNA?

Untuk pengetahuan korang liputan internet di Malaysia sudah semakin baik. Lebih kurang 19 peratusa kawasan berpenduduk yang tiada internet. Di kawasan bandar, pemain utama internet adalah seperti Celcomdigi, Unifi, Umobile, Maxis dan lain-lain. Namun perkhidmatan internet melalui satelit terdapat banyak syarikat yang mungkin kita tidak pernah dengar.

Senarai 1
Senarai 2

Di sini, saya bawakan 2 GERGASI bertaraf bilionair yang memiliki syarikat bekalan internet Elon Musk dan Ananda Krishnan. Kalau dibandingkan kekayaaan tentunya Elon lebih kaya. Tapi kita di sini akan bandingkan syarikat internet satelit milik kedua-dua.

MAESAT STARLINK
Inisiatif YAB PM Tun Mahathir Mohamed pada 1996oleh YAB PM Dato Seri Anwar bin Ibrahim 2023
Diasaskan oleh Ananda Krishnanoleh Elon Musk
Operasi atas nama ConnectmeNowOperasi atas nama Starlink
satelit terletak di gesstationary orbit bumi lebih kurang 30,000 km dari aras laut.1000km dari aras laut (orbit rendah) lebih kurang ISS
kelajuan satelit di orbit 11,000 km/jkelajuan 27,000 km/j
mengelilingi bumi 24 jam pusingan lengkapmengelilingi 128 minit sekali pusingan
4000 lokasi seluruh Malaysia menjangkau 400,000 pengguna yang tiada sambungan internetSeluruh Malaysia, tidak terhad kawasan pedalaman
kelajuan sehingga 60Mbps, kelajuan internet 100Mbps
secara prabayar berharga RM10 perGB dan lebih murah RM40 untuk 5GBRM220.00 sebulan tanpa kuota setakat ini di Malaysia. Namun di Amerika 1TB adalah had maksima.
lantency 500mslantency 40-60ms
Perlu ada minima 50 orang sekampung untuk langgantiada had minima, boleh dilanggan oleh individu.
sambungan melalui wifisambungan dari router dan modem (wired dan wireless)
Perlu di pasang piring satelit di kawasan umumPiring di pasang di kawasan rumah sendiri

Kesimpulan

Setelah membuat perbandingan dengan pembekal internet satelit di Malaysia, saya dapati Starlink adalah lebih bernilai bagi wang anda. Dengan kelajuan 100Mpbs dan tanpa had kuota, ia lebih menarik dan dianggap lebih murah untuk jangka panjang.

Walaupun kos pemasangan yang agak tinggi, kos ini bukanlah berulang, ia hanya sekali pada waktu pendaftaran. Namun yang lebih penting adalah sambungan internet dapat diterima di kawasan yang jauh di pedalaman.